Tijdrijden is een specialisme waarbij je gedurende korte of lange tijd een constant zo hoog mogelijk vermogen moet leveren. Een korte tijdrit of proloog duurt 5-10 minuten, een lange tijdrit > 10minuten. Hoe korter de tijdrit, hoe langer je moet opwarmen. Ga bij een korte tijdrit uit van een warming up van 60-75minuten. Bij een korte tijdrit is je Hf hoog bij een lange tijdrit is de Hf lager. Voor een korte tijdrit kun je het beste boven je Hf omslagpunt trainen, voor een lange tijdrit op of rondom omslagpunt. In het inlog gedeelte hebben we protocollen ontwikkeld.

img_6814

 

 

 

 

 

 

 

 

(Het elite/beloften team van WV Eemland in de ploegentijdrit 1 juli 2017)

Hoe te trainen
In de basis dient duurvermogen, souplesse en krachtuithouding aanwezig te zijn, want tijdrijden is: soepel een zwaar verzet kunnen trappen. Begin ruim van te voren met specifiek trainen tot je het optimum hebt bereikt ong. 1,5 week voor wedstrijd.

En…:
Vergeet de parcoursverkenning niet, dat kan voor een deel ook online: de ideale lijn zoeken, met welk verzet je gaat rijden, hoe staat de wind.
Probeer de tijdrit zo vlak mogelijk te rijden, dus bij gelijke omstandigheden met gelijke snelheid, het is de kunst om én niet over te houden en in het eerste deel niet te veel te geven.