Trainen voor het wielrennen doe je het beste volgens een vooropgesteld plan. Je gaat daardoor efficiënt met je (training) tijd om, zodat je maximaal resultaat behaalt binnen de jou beschikbare tijd.

Enige kennis van zaken van trainingen en trainingszones is daarbij wel heel handig. Je weet daardoor waar je mee bezig bent en voorkomt daarmee dat je je tijdens je training laat verleiden door de omstandigheden om je training toch anders uit te voeren dan je had gepland. Neem een voorbeeld aan dit ludieke filmpje, waarin je kunt zien, dat professionele wielrenners zich niet laten verleiden tot een andere invulling van hun training.

Een ander voorbeeld is te hard trainen in de winter door fanatiek te gaan spinnen. Koen de Jong pleitte in een blog  voor “het stimuleren van het brein tot vetverbranding”, een mooie uitspraak van Aart Vierhouten om aan te geven, dat te hard trainen in je hoofd zit, we zijn het er van harte mee eens.

Hoe je dat dan wel doet?

Ga voordat je wielerseizoen eerst rustig zitten en zet je doelen samen met Wielrentraining.nl op papier. Doelen kunnen zijn beter klimmen of sprinten, beter presteren in een bepaalde wedstrijd, cyclo of toerklassieker die je goed ligt. Je trainer maakt dan in overleg met jou een jaarplanning waar naast periodes waar je goed wilt presteren ook rustperiodes zijn ingepland. Waar ook rekening wordt gehouden met andere voor jou belangrijke zaken in dat jaar, zoals tentamens of die reis waar je al jaren naar uitkijkt. En waar je fiets thuis blijft.

rustig-trainen

 

 

 

 

 

 

 

Zo zullen er periodes zijn waar je gerust van veel trainingen kan en mag genieten.
Er zullen ook trainingen zijn, die een beetje pijn doen of zelfs alleen maar pijn doen.
Waar je tegenop ziet.
Maar een paar dagen of weken later mee blij bent, dat je ze hebt uitgevoerd omdat je dichter bij je doel bent gekomen!