Blessures die voorkomen bij het wielrennen kunnen we in categorieën indelen afhankelijk van de oorzaak van de blessure, namelijk t.g.v.:

1. Verkeerde houding op de fiets
Er zijn veel verschillende meetmethoden om je goed op de fiets te zetten. Een goede investering om blessures te voorkomen.

2. Overbelasting.

Door overbelasting, te zware trainingen kan het herstelproces van het lichaam in gevaar komen met blessures als gevolg.

Voorkomen van overbelasting:
een regelmatige opbouw van de trainingen met voldoende rustweken. Wielrentraining.nl houdt hier rekening mee.
– het monitoren van de wijze waarop de renner reageert (logboek) op het trainingsschema. Dit is de centrale gedachte waar het concept van wielrentraining.nl om heen is gebouwd. Blijf altijd luisteren naar je eigen lichaam!
– krachttraining maakt de renner sterker, waardoor hij beter belastbaar is. Diverse wetenschappelijk onderzoeken hebben dit aangetoond. Dit dient weer regelmatig opgebouwd, en zowel op de sportschool als op de fiets altijd te worden gevolgd door een souplessetraining op de ergometer/fiets.
– bij jeugd: controleren of de regels m.b.t. het verzet niet wordt overtreden. Hoewel onderzoek heeft aangetoond, dat krachttraining ook bij jeugd heel goed mogelijk is, dient tijdens de groeispurt niet met maximale kracht te worden uitgevoerd.

Mogelijke gevolgen van overbelasting.
1. Peesontsteking (tendinitis), achillespees problemen en knieklachten.
2. Infectieziekten door verminderde weerstand.
3. Overtraining.

3. Valpartij

Breuken
Door valpartijen kunnen allerlei botbreuken worden veroorzaakt. Bij een val op de schouder is een sleutelbeenbreuk veelal het gevolg. Deze veel voorkomende blessure bij wielrenners wordt hier uitgebreider behandeld.

Nekklachten (whiplash) of pijn in de nek.
Meestal pas na 2 a 3 dagen na de valpartij.

Hersenschudding.
Symptomen: op korte termijn bewusteloosheid, misselijkheid, en/of geheugenverlies, op lange termijn evenwichtsstoornissen, concentratieproblemen, slecht zien.
Behandeling: rust, pijnstillers (paracetamol wel, aspirine alleen als CT scan heeft aangetoond, dat er geen inwendige bloedingen zijn), nachtelijk wekadvies. Herstel kan weken tot maanden duren.

4. Overige oorzaken

Download hier Sport Blessure Vrij – aug 2011