Bij geringe inspanning en een gezonde voeding zijn supplementen niet direct noodzakelijk. Bij structurele grotere fysieke belasting van je lichaam wel. wat daar in mee speelt is het feit, dat vooral in Nederland de voedingswaarde van diverse verse producten afneemt, zie onderstaande tabel van het farmaceutisch bedrijf Geigy (Zwitserland).

 

 

Over de werking van voedingsupplementen voor verbetering van de sportprestatie is veel discussie, kijk op de site van de KNWU
Veel genoemd worden:
– multi anti-oxydanten.
– multivitaminen met in ieder geval vitamine C en D.
– geisoleerde cafeine (dus niet in koffie). Let op de gehanteerde dosis, neem het met mate i.v.m. mogelijke gevoeligheid, bij sommige mensen is er al intoxicatie bij een dosis van 100mg (1 blikje van menig energiedrank) met als verschijnselen niet kunnen slapen, rusteloosheid, last van maag of buik en verhoogde hartslag. Neem nooit meer dan 400mg/dag. Daarnaast bestaat er kans op afhankelijkheid met bijbehorende onthoudingsverschijnselen.
– hoogwaardig eiwit supplement. Goed moment van inname is snel na een zware inspanning, verbetert opname koolhydraten en bevordert herstel van je spieren.
– craetine voor verbetering sprintvermogen, je gewicht zal daardoor wel toenemen.

De volgende supplementen hebben invloed op de algehele gezondheid:
– visolie omega 3 met een  EPA:DHA verhouding van 3,3:1 voor gezonder hart, gewrichten en verbeterde vertering.
– Q10 met ubiquinol waarvan is aangetoond dat het helpt bij het verlagen van de bloeddruk, de gezondheid van het hart bevordert en mogelijk zelfs helpt bij het verbeteren van de hersenfunctie. Deze vorm is tevens anti-oxydant.

Specifieke producten voor de wielrenner
Rondom de wedstrijd zijn er diverse producten.
Controleer altijd of ze veilig zijn door de witte lijst van het NZVT te raadplegen!