Uit een BMI en meting van je vetpercentage kan blijken, dat je moet afvallen. Voor je algehele gezondheid en/of om betere prestaties te bereiken.
Overdrijf niet. Vetten in je lichaam hebben een functie, ze leveren ook (langzame) energie, slaan de vitamines A,D,E en K op in je lichaam en zijn nodig voor je cellen.
Om gewichtsverlies te behalen noemen we 5 basis strategieën. We bespreken deze kort hieronder, de combinatie van deze strategieën zal leiden tot het snelste en meest duurzame resultaat.

1. Beweging

Algemeen.
Als je moet afvallen moet je het teveel aan opgeslagen vetten gaan verbranden. Beweging is bij uitstek geschikt om dit te bereiken. Het is belangrijk, dat de bewegingsvorm je aanspreekt zodat je het duurzaam in je leefpatroon kunt opnemen. Het voordeel van wielrennen is dat je niet van anderen afhankelijk hoeft te zijn. Met de opkomst van wielerbanen, spinning en rollers kun je ook onder slechte weersomstandigheden blijven fietsen.

Krachttraining.
Met wielrennen train je vooral de spieren van je onderlichaam. In je bovenlichaam zit vooral het overtollige vet. Door krachttraining voor je bovenlichaam verbrandt je vet en verhoog je je rust stofwisseling, waardoor je ook tussen de trainingen door meer langzame energie verbruikt en dus vetten verbrandt!
Kies bij je kracht oefeningen vooral die waarbij meerdere spiergroepen tegelijk worden getraind.

2. Voeding

Aanpassen voedingspatroon.
Een aantal aanpassingen in je voedingspatroon kan er voor zorgen, dat je niet meer vetten gaat opslaan dan nodig.
– reduceer je inname van koohydraten tijdelijk met slechts 500kcal/dag.
– vervangen vet in je voedsel door de juiste langzame koolhydraten en/of eiwitten.
– verminder inname van snelle suikers (als glucose en fructose).
– verminder inname van verzadigde vetzuren en transvetten. Hiermee verminder je tevens de kans op o.a. hart- en vaatziekten.
Eet meerdere keren kleinere maaltijden i.p.v. 3x een grote maaltijd. Het voorkomt te grote dalingen in je bloedsuikerspiegel, die je gauw compenseert door te veel en verkeerd (snoep) te gaan eten.

Tijdelijk dieet.
Een tijdelijk dieet met meer dan 500kcal/dag verminderde voedsel inname) heeft het grote gevaar van het jojo effect, maar meer nog verlies van kracht doordat je lichaam in een tijdelijke situatie terecht komt van ondervoeding en dit kan gaan compenseren door spierweefsel af te breken!

3. Water
Met water bedoelen we water en niet vocht in het algemeen! Neem bij het ontwaken éen of twee glazen koud water. Het stimuleert je stofwisseling en voert afvalstoffen af.

4. Voldoende slaap
Door te weinig slaap krijgt je lichaam tekorten, die je weer compenseert door te veel en verkeerd (snoep) te gaan eten.

5. Producten
Er zijn vet verbrandende producten op de markt om bestaand vet te verbranden en te voorkomen, dat je te veel vet opslaat. Ook claimen deze producten je te helpen om je stofwisseling te verhogen.
We noemen deze optie niet voor niets als laatste. Wij zijn primair voorstander van een actieve levenswijze en een gezond voedingspatroon!